Πρόσκληση στο 18ο Διεθνές Συνέδριο «Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία)

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του 18oυ Διεθνούς Συνεδρίου «Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία) στις 30 έως 31 Μαΐου 2024 («Αμφιθέατρο 1», ΚΕΔΕΑ), το οποίο διοργανώνουν από κοινού ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Freiburg, και το Ινστιτούτο Νεολατινικών Σπουδών Ludwig-Boltzmann, με τίτλο: Cognitive Theories and Later Latin: Late Antiquity, the Middle Ages and the Early Modern Period.

https://lit.auth.gr/18th_trends

Ο όλο και αυξανόμενος επιστημονικός διάλογος ανάμεσα σε γνωσιακές θεωρίες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες πρόσφατα κατέκτησε και τον επιστημονικό λόγο των κλασικών σπουδών. Ο σχετικός κριτικός λόγος έχει εστιάσει  στον τρόπο με τον οποίο η γνωσιακή διαδικασία διατρέχει ρητά ή σιωπηρά τις νοητικές και σωματικές λειτουργίες, αλλά και τον εξωτερικό κόσμο στην ελληνική και τη ρωμαϊκή κοινωνία, και ειδικότερα τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την επιστήμη, την ιατρική, τη φιλοσοφία, την τέχνη, τη λογοτεχνία και το θέατρο. Το συνέδριο θέτει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο λατινικών κειμένων της  ύστερης αρχαιότητας αλλά και της νεολατινικής λογοτεχνίας.  H συζήτηση φιλοδοξεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα κειμένων και θεμάτων, όπως π.χ. οι φιλοσοφικές θεωρίες σχετικά με τη φύση της ψυχής, αλλά παράλληλα και θέματα όπως η λογοτεχνική ανάλυση των μεταφορών ή οι κοινωνιολογικές προσεγγίσεις σχετικά με την παραγωγή και τη διάχυση της γνώσης. Το συνέδριο έχει ως στόχο του να συμβάλει ουσιαστικά στον διεπιστημονικό διάλογο ανάμεσα στην ύστερη λατινική φιλολογία και τις γνωσιακές προσεγγίσεις.

Συμμετέχουν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει, μεταξύ των οποίων η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Edinburgh Miranda Anderson, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tronso Istvan Czachesz, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Durham Roy Gibson, η Καθηγήτρια του Western Australia University Yasmin Haskell, o Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Innsbruck Martin Korenjak, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Freiburg Racha Kirakosian, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Aarhus Anders Klostergaard Petersen, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Exeter William Michael Short, η Καθηγήτρια του University Bristol Isabella Sandwell, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Emory Niall Slater κ.ά. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Genova Franco Montanari, και ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνιος Ρεγκάκος κ.ά.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://audiovisual.auth.gr/video/88127

Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Επισυνάπτονται η αφίσα και το πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Η Οργανωτική Επιτροπή:
Anna Novokhatko (ΑΠΘ)
Florian Schaffenrath (Innsbruck University)
Stefan Tilg (Freiburg University)
Αντώνιος Ρεγκάκος (AΠΘ & Aκαδημία Αθηνών)
Σταύρος Φραγκουλίδης (ΑΠΘ)

Το Συνέδριο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)», Ludwig-Boltzmann Institut Innsbruck, Stiftung Humanismus Heute Freiburg, και τις χορηγίες της «Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ» και του εκδοτικού οίκου «University Studio Press».

Επικοινωνία: Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ, Anna Novokhatko, e-mail: anovokhatko@lit.auth.gr και Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Σταύρος Φραγκουλίδης, 2310-997880, e-mail: frango@lit.auth.gr.