Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας

Aίθουσα 201 νέου κτιρίου
Λειτουργία
Δευτέρα-Πέμπτη: 09.00-18.00
Παρασκευή: 09.00-14.30
2310 997049

Το Σπουδαστήριο Kλασικής Φιλολογίας και Aρχαίας Iστορίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Φιλοσοφικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, γενικότερα. Περιλαμβάνει
35.000 και πλέον τόμους βιβλίων και περιοδικών. Το υλικό κατανέμεται στις εξής συλλογές:

  1. Στερεότυπες εκδόσεις (ή κριτικές εκδόσεις) Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων σε σειρές (Οξφόρδης, Λειψίας, Belles Lettres, Loeb κ.ά.).
  2. Kύρια συλλογή με σχόλια, μεταφράσεις, ανθολογίες, λεξικά και ειδικές μελέτες για κάθε αρχαίο συγγραφέα ή για τα διάφορα γραμματολογικά είδη, γενικά και ειδικά βοηθήματα σχετικά με την παγκόσμια και την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία (χάρτες, εισαγωγές, μονογραφίες κ.ά.), συντάγματα επιγραφών, εγχειρίδια και ιστορίες της επιγραφικής, επιγραφικά λεξικά κ.ά. Σχετικά με την παπυρολογία διατίθενται μια σχεδόν πλήρης σειρά εκδόσεων ελληνικών και λατινικών παπύρων, καθώς και βιβλιογραφίες, σειρές, λεξικά και γραμματικές παπυρικών κειμένων, πανομοιότυπα κ.ά. Όσον αφορά την παλαιογραφία, το Σπουδαστήριο διαθέτει καταλόγους χειρογράφων, συλλογές πανομοιοτύπων, εγχειρίδια σχετικά με την παλαιογραφία κ.ά.
  3. Παλαιά βιβλία, όπως η έκδοση των κωμωδιών του Αριστοφάνη (τυπογραφείο Άλδου Μανούτιου, 1498), η έκδοση του Λεξικού της Σούδας (Βασιλεία, 1554), η έκδοση του Δημοσθένη (Λιέγη, 1570), κ.ά. Εδώ εντάσσεται και η δωρεά Πάλλη, δηλαδή η προσωπική βιβλιοθήκη του Αλέξανδρου Πάλλη, την οποία δώρισε ο ίδιος ο ποιητής. Απότελείται από 500 περίπου τόμους, οι οποίοι βρίσκονται σε ειδικές προθήκες και έχουν ξεχωριστή ταξινομική αρίθμηση (ένδειξη: ΔΩΡ.ΠΑΛ.).
  4. Περιοδικές εκδόσεις: περίπου 150 τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων φιλολογικών περιοδικών.
  5. Oπτικοακουστικό υλικό: διατίθενται ηλεκτρονικές συλλογές  αρχαιογνωστικού ενδιαφέροντος. Πληροφορίες στη Βιβλιοθηκονόμο.
  6. Aνάτυπα.
  7. Mεταπτυχιακές εργασίες αρχαιογνωστικού περιεχομένου. Στον χώρο του Σπουδαστηρίου λειτουργούν 2 φωτοτυπικά μηχανήματα με χρέωση.

Το υλικό του Σπουδαστηρίου είναι μηχανογραφημένο σε ποσοστό 90%. Παρέχεται πρόσβαση στον ενιαίο βιβλιογραφικό κατάλογο και στις λοιπές υπηρεσίες του Συστήματος Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ. Επίσης παρέχεται με χρέωση η δυνατότητα εκτύπωσης για όσους/ες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης.

Το Σπουδαστήριο δεν λειτουργεί ως αναγνωστήριο. Μπορούν να το χρησιμοποιούν μόνον όσοι/ες μελετούν τα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει το υλικό του. Δικαίωμα δανεισμού έχουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ και οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του Τμήματος Φιλολογίας.