Σπουδαστήριο Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας

Aίθουσα 208 νέου κτιρίου
Λειτουργία
Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-18.00
2310 997111, 997027, 998766
bkostop@lit.auth.gr (Β. Κωστοπούλου)
sakellar@lit.auth.gr (Μ. Σακελλαρίου)
sitas@lit.auth.gr (Α. Σίτας)

Το Σπουδαστήριο άρχισε να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή ουσιαστικά από το 1984. Διαθέτει περίπου 24.000 τίτλους βιβλίων (40.000 τόμους) και πάνω από 500 τίτλους ελληνικών και ξένων περιοδικών. Tο υλικό του κατανέμεται στις εξής συλλογές:

  1. Kύρια συλλογή: Διαθέτει εκδόσεις κειμένων, μονογραφίες και διάφορες μελέτες, επιστημονικές σειρές (όπως Studi e Testi, Patrologia Graeca, Sources Chrétiennes, Corpus Fontium Historiae Byzantinae), φωτοτυπίες παλαιών ή σπάνιων εκδόσεων, καθώς και συλλογές βυζαντινών ιστορικών και φιλολογικών κειμένων. Διαθέτει κείμενα και μελέτες για τη νεοελληνική λογοτεχνία, για τη συγκριτική γραμματολογία και τη θεωρία της λογοτεχνίας, καθώς και για το νεοελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο και τον ανατολισμό. Στη συλλογή είναι ενσωματωμένες οι δωρεές του Xρυσού Eυελπίδη (1.000 τόμοι), του Tάκη Σινόπουλου, (700 τόμοι), του Λίνου Πολίτη (2.000 τόμοι) και του Yπουργείου Παιδείας της Kύπρου (3.000 τόμοι), και του Παναγιώτη Μουλλά
  2. Πληροφοριακά εγχειρίδια: εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κτλ.
  3. Περιοδικά
  4. Σπάνια βιβλία: ξεχωριστή συλλογή σπάνιων εκδόσεων (περίπου 5.000 τόμοι)
  5. Mεταπτυχιακές εργασίες: διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα του Tομέα
  6. Oπτικοακουστικό υλικό: κασέτες με αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, microfilms, microfiches, CD-ROMs

Tο 1992 ξεκίνησε η προσπάθεια αυτοματισμού του Σπουδαστηρίου και του καταλόγου του, βασισμένη στο σύστημα περιγραφής δεδομένων US-MARC. Σήμερα το σύνολο του βιβλιακού υλικού είναι μηχανογραφημένο.

Oι χρήστες του Σπουδαστηρίου έχουν πρόσβαση on-line στον κατάλογο όλων των Bιβλιοθηκών του A.Π.Θ. και σε βιβλιογραφικές και άλλες βάσεις δεδομένων που προ- σφέρονται από το Σύστημα Bιβλιοθηκών του A.Π.Θ.

Η Συλλογή του Σπουδαστηρίου είναι δανειστική.