Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Γραφείο 101 παλαιού κτιρίου
Λειτουργία
Παρασκευή  14:00-17:00.  Θα πρέπει  να προηγείται συνεννόηση με τη Γραμματέα: epetkou@lit.auth.gr (Ε. Πέτκου)
2310 997037
epetkou@lit.auth.gr (Ε. Πέτκου)

Aπό το 1973, όταν ιδρύθηκε, το Aρχείο αυτό λειτουργούσε στον Tομέα MNEΣ και από τον Αύγουστο του 2021 στον Τομέα ΝΕΣΣ. Tην εποπτεία του ασκεί τριμελής επιτροπή μελών ΔΕΠ: Ε. Αραμπατζίδου, Σ. Σταυρακοπούλου, Λ. Βαρελάς· γραμματέας: Ε. Πέτκου (θητεία έως 31/8/25).

Για τον έντυπο κατάλογο του Αρχείου βλ. Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών. Αναλυτικός κατάλογος, Α.Π.Θ., Παράρτ. ΕΕΦΣΠΘ, Τμ. Φιλολογίας, Θεσσαλονίκη 2007.

Για την ψηφιακή μορφή του καταλόγου βλ. http://invenio.lib.auth.gr/collection/Modern%20Greek%20Literature%20Archive

Kανονισμός λειτουργίας

Ο κανονισμός αποβλέπει στη διευκόλυνση της χρήσης του Αρχείου και στον συντο- νισμό της έρευνας. Ισχύει επομένως για όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες του Αρχείου.

Τα μέλη (διδάσκοντες/ουσες) του Τομέα Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών έχουν προτεραιότητα στη χρήση του Αρχείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεσμεύουν αρχειακό υλικό για αόριστο χρόνο. Σε περίπτωση που ενδιαφερθούν για το ίδιο αρχειακό υλικό εξωτερικοί χρήστες, περισσότεροι του ενός, όλοι τους έχουν την ίδια δυνατότητα χρήσης.

Ο  υποψήφιος  χρήστης  του  Αρχείου  υποβάλλει  αίτηση  στη Γραμματέα  της Επιτροπής (epetkou@lit.auth.gr) και περιγράφει λεπτομερειακά τον σκοπό και το αντικείμενο της έρευνάς του (μελέτη ή έκδοση, προβλεπόμενος χρόνος χρήσης κτλ.). Η Επιτροπή Εποπτείας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Τομέα ΝΕΣΣ, εισηγείται στον Τομέα σχετικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησης και ο Τομέας αποφασίζει.

Ο υποψήφιος για χρήση του Αρχείου, εάν είναι νέος επιστήμονας, πρέπει να έχει συστατικό σημείωμα.

Σε περίπτωση που ερευνητής/τρια προτίθεται να δημοσιεύσει υλικό του Αρχείου, πρέπει να ενημερώσει προηγουμένως την Επιτροπή Εποπτείας του Αρχείου, να πάρει τη σχετική άδεια, να σημειώσει στη δημοσίευση επακριβώς την προέλευση του υλικού (Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τομέα ΝΕΣΣ Α.Π.Θ.) και μετά τη δημοσίευση να καταθέσει αμέσως στον Τομέα ένα αντίτυπο της εργασίας του.

Το  Αρχείο  είναι  επισκέψιμο  κάθε  Παρασκευή  14:00-17:00.  Θα πρέπει  να προηγείται συνεννόηση με τη Γραμματέα: epetkou@lit.auth.gr

Το αρχειακό υλικό δεν μετακινείται. Σε περίπτωση που απαιτούνται πολλές ώρες μελέτης, το σχετικό υλικό μετακινείται στο Σπουδαστήριο Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών με την ευθύνη του/της Γραμματέα του Αρχείου και χρεώνεται στον/στην υπεύθυνο του Σπουδαστηρίου.

Η φωτοτύπηση ή φωτογράφηση του αρχειακού υλικού, όταν η Επιτροπή Εποπτείας την κρίνει αναγκαία, γίνεται με μεγάλη φειδώ και με την ευθύνη του/της γραμματέα του Αρχείου.

Η Επιτροπή Εποπτείας του Λογοτεχνικού Αρχείου εκλέγεται από τον Τομέα ΝΕΣΣ για τριετή θητεία.