Εργαστήριο Βιβλιολογίας Νεοελληνικής Φιλολογίας

Εργαστήριο Βιβλιολογίας
Διευθυντής: Α. Μαρκομιχελάκη
ΦΕΚ Ίδρυσης: Β’ 1744/4.5.2020
Μέλη: Λάμπρος  Βαρελάς, Τάσος  Α. Καπλάνης, Αναστασία  Μαρκομιχελάκη, Ευθυμία Πέτκου

Με το Φ.Ε.Κ. 1744/4.5.2020 ιδρύθηκε και λειτουργεί το Εργαστήριο Βιβλιολογίας Νεοελληνικής Φιλολογίας (ΕρΒιΝεΦ), το οποίο φιλοδοξεί να προωθήσει την έρευνα πρωτίστως στο γνωστικό πεδίο της Νεοελληνικής Φιλολογίας και να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεργασίας,  ώστε το  Εργαστήριο  και, κατ’ επέκταση, το Τμήμα Φιλολογίας και το Α.Π.Θ. να συμπεριληφθούν στο αντίστοιχο διεθνές περιβάλλον.

Το Εργαστήριο επιχειρεί να αποτελέσει μια πύλη έρευνας αλλά και εφαρμογών, με κύρια αποστολή:

  1. Να καλυφθούν διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Φιλολογίας. Η λειτουργία του Εργαστηρίου υπηρετεί την κατάρτιση των προπτυχιακών και την άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, καθώς και την έρευνα που προωθεί ζητήματα της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας αλλά και της πολιτισμικής ιστορίας γενικότερα. Προς την κατεύθυνση αυτήν έχει σχεδιαστεί και το περιεχόμενο μαθημάτων του «Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Νεοελληνικής Φιλολογίας: Ερμηνεία, κριτική και κειμενικές σπουδές» (βλ.  https://www.lit.auth.gr/ma-mgrl/), στο οποίο έχει προβλεφθεί και η εργαστηριακή άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών.
  2. Να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν συνέργειες με ελληνικά και αλλοδαπά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.
  3. Να διοργανωθούν διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια και άλλης μορφής εκδηλώσεις σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους ειδικούς.
  4. Να πραγματοποιηθούν εκδόσεις έντυπων και ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων.