Εσωτερική κινητικότητα

Το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Τμήματος (ή Μονοτμηματικής Σχολής) άλλου Α.Ε.Ι., από αυτό που είναι εγγεγραμμένοι/ες, να καλλιεργήσουν πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες και να προαγάγουν τον διεπιστημονικό χαρακτήρα των σπουδών τους (ΦΕΚ 2904/2-5-23/Β, αριθμ. 48880/Ζ1).

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια είναι: (α) να έχει ολοκληρώσει κατ’ ελάχιστον το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο του πρώτου έτους σπουδών, (β) να μην έχει υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης του προγράμματος σπουδών, (γ) να υπολείπονται κατ’ ελάχιστον τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες για τη λήψη του πτυχίου, (δ) να μην έχει μετακινηθεί άλλη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας κατά τη διάρκεια της φοίτησής του / της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, και (ε) να μην έχει ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κατά το εξάμηνο για το οποίο αιτείται συμμετοχής στο πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας.

Η μετακίνηση αφορά ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο και μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. Ο φοιτητής / η φοιτήτρια παρακολουθεί τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τμήματος στο οποίο μετακινείται και αξιολογείται σε αυτές. Η μετακίνηση γίνεται είτε στο αντίστοιχο εξάμηνο (χειμερινό ή εαρινό) του προγράμματος σπουδών που βρίσκεται κάθε μετακινούμενος/η, εφόσον προέρχεται από ομοειδές πρόγραμμα σπουδών, είτε στο αντίστοιχο εξάμηνο (χειμερινό ή εαρινό) του πρώτου έτους του προγράμματος σπουδών, εφόσον προέρχεται από μη ομοειδές πρόγραμμα σπουδών.

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Φιλολογίας οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που φοιτούν στο Τμήμα μπορούν να μετακινηθούν σε κάθε Τμήμα όλων των επιστημονικών πεδίων, επειδή η επιστήμη της Φιλολογίας «συνομιλεί και συντέμνεται με πλήθος άλλων επιστημών, θετικών και ανθρωπιστικών» και «εν γένει με κάθε επιστήμη ή πεδίο επιστημονικό που παραδίδεται σε γραπτά μνημεία» (Σ. 576/25-5-23).