Νούσια Μαρία

Επίκουρη Καθηγήτρια
Τομέας Κλασικών Σπουδών
Γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
ΦΕΚ 1181/23-11-2016 τ. Γ'
 2310 997845
 minoussia@lit.auth.gr
Γρ. 203 ν.κ.
Συνεργασία: Κατόπιν ηλεκτρονικής συνεννόησης

Η Μαρία Νούσια είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιούνιος 1999). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (M.A. & Ph.D.) στο Πανεπιστήμιο University College London (UCL) και στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και διετέλεσε μεταδιδακτορική υπότροφος Ι.Κ.Υ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε Junior Fellow στο Harvard Center for Hellenic Studies, Margo Tytus Fellow στο Πανεπιστήμιο Cincinnati των Η.Π.Α., ενώ της έχουν απονεμηθεί ερευνητικές υποτροφίες από το ίδρυμα The A.G. Leventis Foundation, Παρίσι, το Πανεπιστήμιο Georgetown, το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Princeton των Η.Π.Α.

Έχει διδάξει Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Columbia, Connecticut και Georgetown των ΗΠΑ (2008-2011) καθώς και στο Πανεπιστήμιο Chieti-Pescara της Ιταλίας (2003-2007). Από το 2012 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Φ.Ε.Κ. 1066/12-12-2011. τ. Γ’).

Έχει γράψει το βιβλίο Solon of Athens: The Poetic Fragments, Brill Academic Publishers 2010 και συνεκδώσει 3 συλλογικούς τόμους: μαζί με τους H. Maehler και M. Fantuzzi, Solone: frammenti dell’ opera poetica, Biblioteca Universale Rizzoli 2001, μαζί με τον G. Nagy, Solon in the Making: The Early Reception in the Fifth and Fourth Centuries, De Gruyter 2015 και μαζί με τη Φ.Π. Μανακίδου, ΑΡΧΟΜ’ ΑΕΙΔΕΙΝ.Δεκατρείς Μελέτες για τους Αρχαίους Ελληνικούς Ύμνους, Δαρδανός 2018, ενώ έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών σε διεθνή περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους κυρίως για τη λυρική ποίηση, την αρχαία υμνολογία, την πρόσληψη των λογοτεχνικών ειδών στην αρχαιότητα και τη φιλοσοφική ποίηση των Κυνικών.

Επί του παρόντος ετοιμάζει μονογραφία για τις χρήσεις της λογοτεχνικής παρωδίας τον τέταρτο αιώνα και ολοκληρώνει τη συνεπιμέλεια δuο συλλογικών τόμων.


Εργοβιογραφικό