Σαρίσχουλη Παναγιώτα

Παναγιώτα Σαρίσχουλη photo
Καθηγήτρια
Τομέας Κλασικών Σπουδών
Γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία - Παπυρολογία
ΦΕΚ 522/9-4-2019 τ.Γ´
 2310 997013
 psarisch@lit.auth.gr
Γρ. 207 ν.κ.
Συνεργασία: Τε 17:30-18:30, κατόπιν ηλεκτρονικής συνεννόησης

Η Παναγιώτα Σαρίσχουλη σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπαιδεύτηκε ως παπυρολόγος στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου. Απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD) από το Freie Universität Berlin ως υπότροφος αρχικά του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Griechische und byzantinische Textüberlieferung, Wissenschaftsgeschichte, Humanismusforschung und Neulatein» του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, και στη συνέχεια της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών [DAAD]. Eκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα (PostDoc) στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Βερολίνου ως υπότροφος του Ιδρύματος Gerda Henkel και από το 1999 έως σήμερα είναι εξωτερική επιστημονική συνεργάτιδα της Παπυρολογικής Συλλογής του Βερολίνου. Το 1999 διορίστηκε λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και το 2015 καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας – Παπυρολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου δίδαξε έως τον Μάρτιο του 2019. Τον Απρίλιο του 2019 διορίστηκε καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας – Παπυρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει συγγράψει τρία βιβλία που έχουν εκδοθεί σε έγκριτους εκδοτικούς οίκους: 1) Berliner Griechische papyri. Christliche literarische Texte und Urkunden aus dem 3. bis 8. Jahrhundert n. Chr. (Serta Graeca 3), Wiesbaden: Reichert Verlag 1995, 2) Spätptolemäische Urkunden aus dem Herakleopolites (BGU xviii.1), Berlin: SMPK 2000, 3) Πλουτάρχου Περί Ίσιδος καί Οσίριδος. Ο μύθος, Θεσσαλονίκη: University Studio Press 2011. Υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο: Decoding the Osirian Myth: A Transcultural Reading of Plutarch’s Narrative. Έχει εκδόσει πολυάριθμους λογοτεχνικούς, παραλογοτεχνικούς παπύρους και έγγραφα σε αυτοτελή άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκουν η παπυρολογία (έκδοση και ερμηνεία παπυρικών κειμένων από την πτολεμαϊκή, ελληνορωμαϊκή και πρωτοβυζαντινή Αίγυπτο), η πεζογραφία της αυτοκρατορικής περιόδου, η πρόσληψη της μαγικής γνώσης στη ρωμαϊκή περίοδο και την ύστερη αρχαιότητα, ο θρησκευτικός συγκρητισμός και οι πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ανήκει στην ερευνητική, συγγραφική και συντακτική ομάδα (https://voices.uchicago.edu/magicalpapyri/participants/) του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος «Transmission of Magical Knowledge in Antiquity: The Papyrus Magical Handbook» (https://neubauercollegium.uchicago.edu/faculty/magical_knowledge/) που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Neubauer Collegium for Culture and Society. The University of Chicago και στοχεύει στην επανέκδοση, μετάφραση και σχολιασμό 88 αρχαίων μαγικών εγχειριδίων από την ελληνορωμαϊκή Αίγυπτο (PGM/PDM). Ο πρώτος τόμος (Greek and Egyptian Magical Formularies: Text and Translation, vol. I) κυκλοφόρησε το 2022 και οι τόμοι ΙΙ και ΙΙΙ αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.


Εργοβιογραφικό