Ξενοφώντος Σοφία

photo XENOPHONTOS
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τομέας Κλασικών Σπουδών
Γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
ΦΕΚ 1578/01.07.2022 τΓ'
 sxenophontos@lit.auth.gr
Γρ. 211 ν.κ.
Συνεργασία: σε άδεια

Η Σοφία Ξενοφώντος αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (κατεύθυνση Κλασικών Σπουδών) το 2007. Oλοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην αρχαία ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2008 λαμβάνοντας τιμητική διάκριση (Distinction). Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2008–2011) υπό την επίβλεψη του τότε Βασιλικού Καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών Christopher Pelling και επικεντρώθηκε στην έννοια της ηθικής παιδείας στον Πλούταρχο. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών της σπουδών έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Στην ακαδημαϊκή της πορεία δίδαξε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2010–2011) και εν συνεχεία διετέλεσε Επισκέπτρια Λέκτορας στο τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (2012–2013), μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (2013–2014), και Λέκτορας (2014–2018) και Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (2018–2022). Από το 2022 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαία ελληνική λογοτεχνία των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων με ιδιαίτερη έμφαση στον Πλούταρχο και τον Γαληνό, και την πρόσληψη της κλασικής αρχαιότητας στο Βυζάντιο.

Έχει γράψει 5 βιβλία, έχει συνεπιμεληθεί 4 τόμους και έχει επίσης δημοσιεύσει συνολικά 46 άλλες μελέτες σε έγκριτα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με σύστημα κρίσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη τριών ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το Wellcome Trust, το AHRC και το Carniege Trust αντιστοίχως. Το ύψος των ερευνητικών χρηματοδοτήσεων από προγράμματα, ερευνητικές υποτροφίες και άλλα βραβεία ανέρχεται στις €717.000,00. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής (editorial board) του διεθνούς περιοδικού Imago temporis: medium Aevum, Εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, κριτής άρθρων υποβεβληµένων σε 13 διεθνή περιοδικά, κριτής μονογραφιών για 7 σημαντικούς εκδοτικούς οίκους (π.χ. Oxford University Press, Cambridge University Press) και αξιολογήτρια ερευνητικών προτάσεων για 7 διεθνή ιδρύματα.


Εργοβιογραφικό