Πρόγραμμα Erasmus+

Συντονίστρια ERASMUS
Μέλη
Στέφανη Ρούσου (Τομέας Κλασικών Σπουδών), Βασίλειος Βασιλειάδης (Τομέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών), Ηλίας Ταξίδης (Τομέας Μεσαιωνικών Ελληνικών Σπουδών), Δέσποινα Παπαδοπούλου (Τομέας Γλωσσολογίας)
Βοηθός συντονισμού ERASMUS
Νικόλαος Ντάγκας (2310997054, erasmus@lit.auth.gr)

Το ευρωπαϊκό κοινοτικό πρόγραμμα ERASMUS+ έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους/τις φοιτητές/τριες να παρακολουθήσουν ένα μέρος των μαθημάτων τους ή να εκπονήσουν μέρος της μεταπτυχιακής/διδακτορικής τους εργασίας σε άλλα πανεπιστήμια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό δίκτυο. Παρέχει δηλαδή τη δυνατότητα σε φοιτητές/τριες να σπουδάσουν για μια συγκεκριμένη περίοδο σε ένα πανεπιστήμιο άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. Οι φοιτητές/τριες εξαιρούνται από τα δίδακτρα του πανεπιστημίου που τους φιλοξενεί και συνεχίζουν να δέχονται οποιαδήποτε χρηματικά βοηθήματα ή δάνεια από τη χώρα τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο εξωτερικό. Επιπλέον τους χορηγείται ένα χρηματικό βοήθημα για να καλύψουν έξοδα διαμονής.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, οι φοιτητές/τριες (προπτυχιακοί/μεταπτυχιακοί/υποψήφιοι διδάκτορες) δύνανται να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό σε Πανεπιστήμια/Επιχειρήσεις/Οργανισμούς, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υποτροφία κινητικότητας μέσω της τομεακής δράσης ERASMUS+ Πρακτική Άσκηση. Για πρακτική άσκηση μπορούν, ακόμη, να μετακινηθούν οι πρόσφατοι απόφοιτοι στο πρώτο έτος της αποφοίτησής τους, με την προϋπόθεση να έχει εγκριθεί η αίτησή τους, την οποία θα έχουν υποβάλει όσο είναι φοιτητές/τριες στο τελευταίο έτος.

Στο Α.Π.Θ. την αρμοδιότητα της υποστήριξης και υλοποίησης του προγράμματος έχει αναλάβει το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΤΕΕΠ), που εδρεύει στον πρώτο όροφο του Κτιρίου Διοίκησης. Στο ΤΕΕΠ μπορείτε να βρείτε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κινητικότητα των φοιτητών/τριών (προϋποθέσεις, αίτηση, δικαιολογητικά, διαδικασία), είτε για Erasmus+ Σπουδές είτε για Erasmus+ Πρακτική Άσκηση, καθώς και να απευθυνθείτε για περαιτέρω πληροφορίες, διευκρινίσεις και απορίες. Στην ιστοσελίδα του μπορείτε, επίσης, να αναζητήσετε τις διμερείς συμφωνίες για σπουδές που προσφέρει το Τμήμα Φιλολογίας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ή τους διαθέσιμους φορείς υποδοχής για πρακτική άσκηση.

Ειδικότερα, οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Φιλολογίας που επιθυμούν να μετακινηθούν για Erasmus+ Σπουδές ως εξερχόμενοι φοιτητές (outgoing students) σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Η μετακίνηση διαρκεί κατά κανόνα ένα εξάμηνο σπουδών.
  2. Τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν οι φοιτητές/τριες στο εξωτερικό θα πρέπει να καλύπτουν συνολικά 30 (±3) πιστωτικές μονάδες (ECTS) ανά εξάμηνο και να έχουν συνάφεια περιεχομένου με μαθήματα του ισχύοντος προγράμματος σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας.
  3. Η αντιστοίχιση μεταξύ των μαθημάτων του πανεπιστήμιου υποδοχής και των μαθημάτων του Α.Π.Θ. γίνεται με προϋπόθεση τη συνάφεια περιεχομένου και με βάση τις πιστωτικές μονάδες, όχι υποχρεωτικά ‘ένα προς ένα’ (για παράδειγμα, δύο μαθήματα φωνολογίας του πανεπιστημίου υποδοχής με 3 ECTS το καθένα είναι δυνατό να αντιστοιχίζονται σε ένα μάθημα φωνολογίας του Α.Π.Θ. με 6 ECTS).
  4. Από τη διαδικασία της αντιστοίχισης-αναγνώρισης μαθημάτων εξαιρούνται τα εξής μαθήματα:
    • Ειδίκευση Κλασικών Σπουδών: ΑΕΦ 141, ΑΕΦ 143, ΛΦΙ 161, ΛΦΙ 162
    • Ειδίκευση Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών: ΓΣΓ 285, ΜΕΦ 230, ΝΕΦ 240.
    • Ειδίκευση Γλωσσολογίας: ΓΛΩ 395.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΤΕΕΠ), στη Συντονίστρια και τα μέλη της ομάδας Erasmus του Τμήματος Φιλολογίας (βλ. παραπάνω), καθώς και στους υπεύθυνους/ες διδάσκοντες/ουσες για τις επιμέρους διμερείς συμφωνίες.