Θερινά Σχολεία του Εργαστηρίου Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας

To «Εργαστήριο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας (PALCOD Laboratory)» του τομέα Μεσαιωνικών Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 2016, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο τομέα του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών και το ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ οργάνωσε μέχρι σήμερα τρία θερινά σεμινάρια έχοντας ως κύριο και πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διδακτικών αναγκών στους τομείς της Παλαιογραφίας, της Κωδικολογίας και της Εκδοτικής των Κειμένων. Η Παλαιογραφία αποτελεί την επιστήμη που μελετά την ιστορία και την εξέλιξη της γραφής από τον 4ο μέχρι τον 17ο αιώνα, ενώ η Κωδικολογία την ιστορία και εξέλιξη της μορφής του βιβλίου στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επομένως, η οργάνωση τέτοιων σεμιναρίων που απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φιλοσοφικής, Θεολογικής και Νομικής Σχολής, καθώς και σε αποφοίτους με ειδικό ενδιαφέρον έχουν ως αποστολή αφενός την κάλυψη, σε επίπεδο Προγράμματος Σπουδών, των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών όχι μόνο του Τμήματος Φιλολογίας αλλά και των άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ σε θέματα που εμπίπτουν στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα και αφετέρου την εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική άσκηση) ειδικευμένων επιστημόνων (φιλολόγων, ιστορικών, θεολόγων, αρχειονόμων) στους επιστημονικούς κλάδους της Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας.

Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί τρία θερινά σεμινάρια, ενώ λόγω της πανδημίας, ακυρώθηκε το 4ο Θερινό Σεμινάριο που είχε προγραμματισθεί για τον Ιούλιο του 2020 με θέμα «Γραφείς και αντιγραφείς ελληνικών χειρογράφων», και για τον ίδιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν και τα αντίστοιχα το 2021 και 2022. Τα σεμινάρια που διοργανώθηκαν είναι τα εξής:

1. Θερινό Σεμινάριο Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας με θέμα: «Η εξέλιξη της ελληνικής γραφής και του ελληνικού βιβλίου (4ος-16ος αι.)», 3-5 Ιουλίου 2017 (Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης).

2. Θερινό Workshop Παλαιογραφίας με θέμα «Η χρονολόγηση των βυζαντινών χειρογράφων», 3 Ιουλίου 2018 (Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ).

3. Θερινό Workshop Παλαιογραφίας με θέμα «Ειλητάρια, κώδικες και σπαράγματα», 2 Ιουλίου 2019 (υπό την αιγίδα του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ).