Λάμαρη Άννα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τομέας Κλασικών Σπουδών
Γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία και έμφαση στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και Αρχαία Ελληνική Κωμωδία
ΦΕΚ 1659/26-7-2021 τ. Γʹ
 2310 997566
 alamari@lit.auth.gr
Γρ. 207 ν.κ.
Συνεργασία: Πε 11.00-13.00

Η Άννα Λάμαρη σπούδασε κλασική φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών (πτυχίο 2002), University College London (M.A. 2003) και Α. Π. Θ. (Διδακτορική Διατριβή 2008). Έχει διατελέσει μεταπτυχιακή υπότροφος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη (2006-2008), μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) (2009-2010) και του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (2011-2012), όπως και ειδική ερευνήτρια στο Center for Hellenic Studies του πανεπιστημίου Harvard (2013-2014).

Ειδικεύεται στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και έχει γράψει 3 βιβλία: μια αφηγηματολογική μελέτη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, η οποία έχει τον τίτλο Narrative, Intertext, and Space in Euripidess Phoenissae (Βερολίνο / Νέα Υόρκη 2010), μια μελέτη για τις επανεκτελέσεις του αρχαίου δράματος με τον τίτλο Reperforming Greek Tragedy (Βερολίνο / Βοστώνη 2017), όπως και μία σχολιασμένη έκδοση των σωζόμενων αποσπασμάτων των ποιητών της Μέσης Κωμωδίας Ναυσικράτη και Νικοστράτου (Fragmenta Comica: Nausicrates, Nicostratus. Introduction, Translation and Commentary, Γκέτινγκεν 2023).

Την περίοδο αυτή γράφει το 4ο βιβλίο της, το οποίο αποτελεί μέρος της επιστημονικής συνέργειας Kommentierung der Fragmente der griechischen Komödie -KomFrag-, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg) και της Ακαδημίας των Επιστημών της Χαϊδελβέργης (Heidelberger Akademie der Wissenschaften). Το βιβλίο αυτό παρέχει μια εκτενώς σχολιασμένη έκδοση αποσπασματικά σωζόμενων κωμικών έργων του 4ου πΧ αιώνα και πρόκειται να δημοσιευθεί από τις εκδόσεις της Heidelberger Akademie der Wissenschaften στη σειρά Fragmenta Comica.

Έχει επίσεις εκδώσει 4 συλλογικούς τόμους και 18 άρθρα. Εκτός από το αρχαίο ελληνικό δράμα, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται και σε ζητήματα θεωρητικά, όπως η παραστασιολογία ή η αφηγηματολογία και η εφαρμογή της στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Έχει διατελέσει επιστημονικός κριτής άρθρων και μονογραφιών σε διεθνή περιοδικά και έχει λάβει 12 υποτροφίες για ερευνητικούς σκοπούς. Στις διακρίσεις της συγκαταλέγονται η χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) (2022), το Βραβείο Αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του Α. Π. Θ. (2015), όπως και το Ερευνητικό Βραβείο του Πανεπιστημίου του Harvard (Fellowship at the Center for Hellenic Studies, 2014). Ανήκει στην εκδοτική ομάδα της διεθνούς σειράς Frammenti Sulla Scena (http://www.ojs.unito.it/index.php/fss/about/editorialTeam) και είναι επόπτρια διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών εργασιών.


Εργοβιογραφικό