Γ’ Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση Τομέα ΝΕΣΣ

«Ερευνητικά προβλήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας»

Η Γ΄ Επιστημονική Συνάντηση του Τομέα ΝΕΣΣ (πρώην Μ.Ν.Ε.Σ.) έγινε στις 5-7 Μαΐου 1988. Συνεχίζοντας την παράδοση επιστημονικών συναντήσεων αφιερωμένων σε προσωπικότητες του χώρου, ήταν αφιερωμένη στον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής Σταμάτη Καρατζά (1913-1986). Οι προσφωνήσεις ανέδειξαν την προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου, για τον οποίο μίλησαν διεξοδικά ο καθηγητής του Τομέα ΜΝΕΣ Παναγιώτης Μουλλάς και ο φιλόλογος Γιώργος Αλισανδράτος.

Η θεματική της Επιστημονικής Συνάντησης κινήθηκε εντός των δύο κύριων κατευθύνσεων που υπηρέτησε με την επιστημονική του εργασία ο Σταμάτης Καρατζάς: τη γλωσσολογία και τη νεοελληνική φιλολογία. Η επιστημονική Συνάντηση συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό μαθητών, συνεργατών και ομότεχνων του, ενώ τα πρακτικά της εκδόθηκαν το 1990.

Οι συμβολές του τόμου καλύπτουν ένα αξιοσημείωτο εύρος ερευνητικών ζητήσεων και ένα πλατύ χρονικό άνυσμα, που εκτείνεται από τη βυζαντινή μέχρι τη νεοελληνική γραμματεία. Σε αυτό το ευρύ πλαίσιο, ορισμένες ανακοινώσεις τοποθετούν στο επίκεντρο τη γλώσσα, εξετάζοντας ειδικά γλωσσικά και λεξιλογικά ζητήματα της νεοελληνικής φιλολογίας (Χ.Λ. Καράογλου, Η.Σ. Σπυροπούλου, G.St. Henrich, J. Hirigoin). Ορισμένες άλλες αναδεικνύουν εκδοτικά και μεταφραστικά προβλήματα (Γ.Π. Σαββίδης, Γ. Κεχαγιόγλου, Ν. Λυκούργου), διερευνούν θέματα στιχουργικής και μετρικής (Β. Κατσαρός, M. Peri, Ε. Γαραντούδης), επιστολογραφίας και ημερολογιακής γραφής (Ν. Παπατριανταφύλλου-Θεοδωρίδη, Α. Κεχαγιά Λυπουρλή, Γ. Παπακώστα).Συγχρόνως, στο συλλογικό αυτό έργο συμπεριλαμβάνονται και μελέτες που προσανατολίζονται σε ζητήματα ποιητικής (Χ.Δ. Γουνελάς, Α. Φραντζή) και δραματουργίας (R. Beaton, Ε. Βαφειάδου) ή στην εξέταση συγκεκριμένων λογοτεχνών και έργων, δοκιμάζοντας νέες προσεγγίσεις και αναγνώσεις (Ε.Θ. Τσολάκης, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Κ. Στεργιόπουλος). Δύο μελετήματα στρέφονται γύρω από τον Ψυχάρη, που είχε συστηματικά απασχολήσει τον Σταμάτη Καρατζά (Ν. Αποστολίδου, Γ. Μελισσαράτου), δύο επικεντρώνονται στις σχέσεις λογοτεχνίας και ιδεολογίας (Β. Χατζηγεωργίου Χασιώτη, Ν. Χαραλαμπίδου), ενώ δεν λείπουν και εκείνες οι συμβολές που φωτίζουν προβλήματα πολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ διαφορετικών εθνικών λογοτεχνιών ( Σ. Ιλίσκαγια, Γ. Σιβροπούλου-Καπλάνη).

Περιεχόμενα του Τόμου Πρακτικών

Α’ Μέρος    
Β’ Μέρος